Surveillance Technologies, Democracy and Civil Society

Veranstaltungen |

Protests and the usage of technologies have highlighted the double-edged applicability of technology. On the one hand, apps and social media platforms have allowed civil society movements to gather and organize themselves, on the other hand, big data analytics and technologies such as facial recognition systems have led to increased mass surveillanceallowing them to make or break political movements. In times of growing interconnectedness between political change and technological capacity, questions around privacy and the legitimate need for security are gaining importance. How can democracies address rising tensions between innovative technologies, growing surveillance capacities, privacy rights, and the need for security?

Join us for a conversation with Samuel Chu and Serge Droz.

Samuel Chu is the founder and president of The Campaign for Hong Kong. Since 2019, Samuel has successfully advocated for landmark legislation such as the Hong Kong Human Rights and Democracy Act, the Hong Kong Autonomy Act, and numerous other policies supporting Hong Kong.

Serge Droz is a senior IT security expert and seasoned incident responder. After more than twenty years working in different Computer Security Incident Response Teams. He now works as asenior adviser for the Swiss Federal Department of Foreign Affairs. He is also on the board of the Forum of Incident Response and Security Teams (FIRST) - the global umbrella organization for incident response teams. He studied physics at ETH Zurich and the University of Alberta, Canada, and holds a Ph.D. in theoretical astrophysics. He has worked in private industry and academia in Switzerland and Canada in different security roles as well as at the national CERT in Switzerland.

Register at:
Eventbrite