“AI Goes Edu – a Blessing or a Curse?” - Fireside Chat with Dr. Elisabeth Sylvan, Harvard University

Veranstaltungen |

AI-based technologies are entering the world of education at an accelerating pace and with the promise to enable new pathways for learning as in the case of Generative AI. However, initial case studies also highlight ethical and legal issues ranging from bias to privacy threats.

Educators and decision-makers are currently left without tools to mitigate these risks while unocking the potential of AI to benfit all learners accross contexts. Best-practices are still under development, and regulators struggle to keep up with recent technological developments. In this state of flux, how can we better understand possible impacts of AI in learning environments? How can we promote good uses of AI- technology while mitigating risks? How does AI-based tech affect learners, and what tools and practices could offer help when navigating both opportunities and challenges?

Please join us for a fireside and an open discussion about AI and related trends in formal and informal educational settings. Our special guest is Elisabeth Sylvan (Harvard University), who will be in conversation with Anna Keune, Matthias Grabmair and Urs Gasser (TUM), who are Co-PIs on a project examining ethics in AI-based EdTech.

The session will conclude with an overview of the IEAI research project by Verena Knappes and is moderated by Noha Lea Halim.

Elisabeth Sylvan is the Managing Director of the Berkman Klein Center for Internet & Society at Harvard University. Dr. Sylvan’s lifelong interest is in sociotechnical systems that support creativity, shared knowledge, and collaboration.

Anna Keune is a Tenure Track Assistant Professor of Learning Sciences and Educational Design Technologies. Anna Keune’s research stands at the intersection of learning sciences and design scholarship. She investigates design technologies and materials used for school and out-of-school learning with the aim to advance the understanding of gendered materiality of STEM learning and the design of educational technologies that support all learners.

Matthias Grabmair is a Tenure Track Assistant Professor of Legal Tech in the Department of Informatics. Before joining TUM in January 2021, he worked as a Legal Data Scientist at the German legal informatics company SINC (2019-2020).

Urs Gasser is a Professor of Public Policy, Governance and Innovative Technology and serves as Rector of the Hochschule für Politik (HfP) and Dean of the TUM School of Social Sciences and Technology. His research focuses on the societal and regulatory implications of innovative technologies such as cloud computing, artificial intelligence, and quantum technology.

Maria Verena Kappes (B.Sc. Psychology, LMU Munich) recently started her PhD studies at Prof. Dr. Anna Keunes Professorship, Learning Sciences and Educational Design Technologies at TUM. With her long-term working experience as an early childhood educator she is particularly interested in both educational and learning sciences within this age group as well in instructional design and learning environments.

Noha Lea Halim is a PhD candidate and research assistant at the Chair of Governance, Public Policy & Innovative Technologies at the TUM School of Governance since July 2022. She holds an M.A. in International Studies from Aarhus University and a B.A. majoring in European Union Law from the University of Amsterdam. Prior to joining the HfP she has worked in the field of governmental affairs & platform regulation in the EU and Switzerland.

For joining the event, please register via the following link.

Contact:

When and Where?

Monday, December 12th 2022, at 5pm at the TUM Think Tank (H 158)
Richard-Wagner-Str. 1, München